Navštivte i tyto sekce:

Školní družina
aktuální informace o dění ve školní družině
Školní jídelna
stravování, platby, aktuální informace
Školní klub
co aktuálně chystá školní klub
Rada rodičů
zápisy a zprávy z rady rodičů
Měsíční plán
aktuální měsíční plán akcí školy
Důležité informace
nejdůležitější informace, které byste neměli přehlédnout
Zápis do 1. ročníků
13.9.2009

Přijímací řízení na střední školy ve školním roku 2009/2010

Přinášíme podrobné informace o přijímacích řízení na střední školy pro letošní skolní rok. Tyto informace jsou důležité především pro žáky letošních devátých ročníků a jejich rodiče.

Termíny pro přijímací řízení na střední školy a konzervatoře stanoví školský zákon a vyhláška č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška č. 671/2004 Sb.). U škol zřizovaných státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí se i nadále jedná o řízení správní podle správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.), viz informace ve výkladu k § 183 odst. 2 školského zákona na webové stránce MŠMT. V této souvislosti upozorňujeme na speciální úpravu přijímacího řízení, která je připravovaná v rámci novely školského zákona, a která by mohla nahradit správní řízení v rozsahu zapracovaném do školského zákona. Informace bude zveřejněna na www.msmt.cz.

Pro školní rok 2009/2010, na základě úpravy školského zákona (zákonem č. 243/2008 Sb. a zákonem č. 49/2009 Sb.), nastává při přijímání ke vzdělávání ve středních školách několik významných změn. Zejména:

  • Uchazeč nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče (dále jen uchazeč) může podávat až 3 přihlášky pro prvé kolo přijímacího řízení (§ 60 odst. 7 školského zákona), vzory tiskopisů jsou zveřejněny na www.msmt.cz/vzdelavani/nove-formulare-prihlasek-vzory.
  • Do 1. ročníku nižšího stupně šestiletého gymnázia mohou být přijati uchazeči i z druhého ročníku osmiletého gymnázia nebo osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře (na základě upraveného § 61 odst. 2 školského zákona).
  • Uchazeč odevzdává přihlášku do denní formy vzdělávání ne již prostřednictvím základní školy, ale řediteli střední školy do 15. března 2010, v případě přihlášky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou do 30. listopadu 2009.
  • Ředitel střední školy je povinen pro první kolo přijímacího řízení vyhlásit nejméně 2 termíny pro konání přijímací zkoušky, pokud o jejím konání rozhodl (§ 60 odst. 2 školského zákona).
  • K potvrzení zájmu uchazeče o vzdělávání na střední škole, je zaveden zápisový lístek (viz § 60 odst. 20 a § 60a školského zákona), který může uchazeč vzít zpět jen jednou (tzn., že jej nemůže uplatnit na třetí škole).
  • Ředitel střední školy může v rámci dalších skutečností hodnotit uchazeče i podle výstupního hodnocení na základě § 60 odst. 13 písm. d) školského zákona, pokud jej uchazeč k přihlášce přiloží (jaký důraz na něj bude kladen, je vhodné uvádět v kritériích přijímacího řízení).
  • Jednotná kritéria přijímacího řízení, stanovená ředitelem školy, musí být vyhlášena prokazatelným způsobem (např. vyvěšení na veřejně přístupném místě ve škole a zveřejnění na webových stránkách) nejpozději do 30. října 2009 pro obory vzdělání s talentovou zkouškou, pro ostatní obory vzdělání do 31. ledna 2010, pro ostatní kola nejpozději k datu vyhlášení příslušného kola přijímacího řízení (§ 60 odst. 4 písm. a) školského zákona). Vyhlášením se kritéria přijímání stávají závaznými pro příslušné kolo přijímacího řízení a nemůže docházet k jejich změně (tu lze považovat za porušení § 60 odst. 3 písm. a) školského zákona).
  • Vyhláškou č. 671/2004 Sb., nově ve znění vyhlášky č. 394/2008 Sb., se stanoví pro prvé kolo přijímacího řízení jednotně termín přijímací zkoušky ve středních školách (pokud je vyhlášena) v pracovních dnech od 22. dubna do 7. května 2010 (týká se i nižšího stupně víceletých gymnázií). Dny konání zkoušky stanoví ředitel školy.
  • Přihláška ke vzdělávání do jiné než denní formy vzdělávání se podává řediteli střední školy do 20. března 2010. Přijímací zkouška v prvním kole přijímacího řízení do jiné než denní formy vzdělávání a u všech forem nástavbového studia, zkráceného studia pro získání středního vzdělání s výučním listem nebo zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou, se koná v pracovních dnech od 2. do 17. května 2010. Dny konání zkoušky stanoví ředitel školy.
  • Ředitel školy ukončí hodnocení uchazečů do 3 pracovních dnů po posledním dni konání přijímací zkoušky, stanoví jejich pořadí a odešle rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí. V případě, že se přijímací zkoušky nekonají, zašle ředitel školy rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí bez zbytečného odkladu, nejdříve ale v prvním kole přijímacího řízení dne 22. dubna 2010 (§ 60 odst. 16 a 17 školského zákona).

Stanovení termínů dalších kol přijímacího řízení (včetně případných přijímacích nebo talentových zkoušek) je v kompetenci ředitele střední školy nebo konzervatoře a mohou jím být vyhlášeny, pokud bude znát počet volných míst (§ 60 odst. 22). Informace o nich mají za povinnost zveřejnit také krajské úřady. V těchto kolech přijímacího řízení není počet přihlášek omezen.

Talentové zkoušky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou budou konány v pracovních dnech od 2. do 15. ledna 2010. Dny konání zkoušky stanoví ředitel školy.

Součástí přijímacího řízení do oborů vzdělání s talentovou zkouškou může být (ale nemusí) i přijímací zkouška (postupuje se podle vyhlášky č. 671/2004 Sb. a podle § 60 a 60b školského zákona, s odlišnostmi upravenými v § 62 odst. 1 až 3).

Do prvního ročníku šestiletých vzdělávacích programů v konzervatoři se přijímají uchazeči, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně ukončili základní vzdělávání před splněním povinné školní docházky. Do prvního ročníku osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře se přijímají uchazeči, kteří úspěšně ukončili pátý ročník základní školy. Přijímací řízení ke vzdělávání v konzervatoři se koná formou talentové zkoušky. Talentové zkoušky v konzervatoři se konají od 15. do 31. ledna 2010 v termínu stanoveném ředitelem školy. Po vyhodnocení talentové zkoušky vydá ředitel školy nejpozději do 10. února 2010 rozhodnutí o přijetí či nepřijetí ke vzdělávání v konzervatoři.

Uchazeč, který nebyl přijat ke vzdělávání v konzervatoři nebo do oborů vzdělání s talentovou zkouškou, má i nadále možnost podat do 15. března 2010 přihlášku do oborů vzdělání podle § 60 školského zákona a účastnit se přijímacího řízení do prvního ročníku vzdělávání ve střední škole.

Související dokumenty

vloženo: 13.9.2009 13:00:29, Ondřej Peřina
upraveno: 13.9.2009 13:02:11, Ondřej Peřina

Menu

Patička

Copyright © 2005-2024 ZŠ Vrchlického, Liberec, powered by ŠIIP skola@vrchlickeho.cz