Navštivte i tyto sekce:

Školní družina
aktuální informace o dění ve školní družině
Školní jídelna
stravování, platby, aktuální informace
Školní klub
co aktuálně chystá školní klub
Rada rodičů
zápisy a zprávy z rady rodičů
Měsíční plán
aktuální měsíční plán akcí školy
Důležité informace
nejdůležitější informace, které byste neměli přehlédnout
Zápis do 1. ročníků
9.1.2009

Jak vypadal Den otevřených dveří

V pátek 9. ledna 2009, týden před termínem zápisu do 1. tříd se na naší škole uskutečnil Den otevřených dveří. Musíme říci, že nás překvapila velká účast rodičů – že jich přijde přes 30, to jsme opravdu nečekali.

Dopoledne je informoval a provázel po škole pan ředitel (a za celé dopoledne už nic jiného dělat nestíhal) a nahlédli i do tříd, kde často také paní učitelky budoucí prvňáčky zaměstnali nebo jim naši malí žáci ukázali, co se ve škole naučili. Odpoledne se rodičům a dětem věnovali učitelé 1. stupně (a poslední návštěvníci tu byli opravdu až v 16 hodin).

Nejčastější dotazy z tohoto „Dne" zveřejňujeme:

1. Která učitelka bude mít první třídu?

Vzhledem k tomu, že zatím nevíme ani kolik tříd otevřeme a protože se chystají i odchody do předčasného důchodu), víme zatím o jednom jménu - ostatní budeme řešit po skončení zápisu. Tím jménem je paní učitelka Slabá, která se v září vrátí po mateřské dovolené. Domníváme se však, že i případná další paní učitelka bude kvalitní - do prvních tříd dáváme zkušené učitelky, které umí komunikovat s dětmi i rodiči tak, aby začátek školní docházky byl co nejpříjemnější.

2. Kdo bude přijat do družiny a jak družina otevírá?

Podrobnější informace jsou na našich webových stránkách v oddílu „škola". Kapacita družina je 100 dětí, takže se uspokojí žádosti všech rodičů prvňáků a druháků a většiny třeťáků. Starší mohou do školního klubu, kde ovšem provoz není tak kontrolovaný, jako v družině. Provoz je od 6,30 do začátku vyučování a od 11,40 do 16,30. Součástí je i velké množství zájmových kroužků, na které si z družiny odvádí děti vedoucí těchto kroužků.

3. Budou se otvírat dvě třídy nebo jen jedna?

Záleží na zápisu - v posledních letech jsme otevírali vždy dvě třídy.

4. Jak je to s dětmi, které nebydlí ve spádové oblasti školy a chtěly by do ní chodit?

Ze zákona si rodič může zvolit, do které školy chce své dítě umístit. Ředitel však musí nejdříve uspokojit požadavky ze spádové oblasti. V posledních letech to nedělalo potíže a na škole je hodně žáků z jiných spádových oblastí.

5. Jak velké budou počty žáků v prvních třídách?

To je samozřejmě možné zodpovědět až po zápisu - v posledních třech letech jsou stavy v prvních třídách velmi příznivé - 20 až 22 dětí. Stavíme se k této otázce zodpovědně a proto také rozhodnutí o přijetí nedáváme hned při zápisu, jak to některé školy dělají, ale až po jeho ukončení a zvážení všech skutečností.

6. Jaké jsou na škole pro děti zájmové útvary?

Asi málokterá škola má tolik útvarů jako ZŠ Vrchlického. Například v letošním roce jich je 42! Z toho je 18 nepovinných předmětů a 22 kroužků a mezi nimi jsou i ty pro nejmenší - Šikuláček, Vařečka, cizí jazyky, výtvarná výchova, stolní tenis, florbal, míčové hry, aerobik, sportovní gymnastika a další. Přehled všech útvarů letošního školního roku je uveden na našem webu v aktualitách z 9.9.2008 (aktuality/archiv/září 2008).

7. Kdy je vhodné přijít k zápisu?

Největší nával je každoročně mezi 14. a 16. hodinou a tak můžeme jen doporučit příchod po 16. hodině. I před 18. hodinou, kdy zápis končí, se dítěti dostane stejné péče a pozornosti a přijetí dítěte do školy rozhodně neovlivní, zda přijde ve 14,00 nebo v 17,30.

8. Co se mají děti k zápisu naučit?

Samozřejmě, že nic. Zápis není zkoušením, ze kterého by měly mít děti (a rodiče) obavy. Je to příjemný rozhovor paní učitelky s dítětem a nám slouží zejména k tomu, aby třídy byly vyrovnané. V případě zjevných problémů či nadání může paní učitelka doporučit například odklad školní docházky nebo naopak nástup do školy. V těchto případech ale stejně rozhodují kromě rodičů i lékař a pedagogicko psychologická poradna.

vloženo: 12.1.2009 13:06:12, Ondřej Peřina

Menu

Patička

Copyright © 2005-2024 ZŠ Vrchlického, Liberec, powered by ŠIIP skola@vrchlickeho.cz