Navštivte i tyto sekce:

Školní družina
aktuální informace o dění ve školní družině
Školní jídelna
stravování, platby, aktuální informace
Školní klub
co aktuálně chystá školní klub
Rada rodičů
zápisy a zprávy z rady rodičů
Měsíční plán
aktuální měsíční plán akcí školy
Důležité informace
nejdůležitější informace, které byste neměli přehlédnout
Zápis do 1. ročníků
21.10.2005

Volební řád pro volby do školských rad

Přečtěte si výňatky volebního řádu pro volby do školských rad.Kompletní řád bude v nejbližších dnech ke stažení.

VOLEBNÍ ŘÁD PRO VOLBY DO ŠKOLSKÝCH RAD

Složení a činnost školské rady

1) V souladu s ustanovením § 167 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb. se zřizuje při každé základní škole školská rada.
2) Školská rada je orgán školy. Umožňuje zákonným zástupcům nezletilých žáků, zletilým žákům a studentům, pedagogickým pracovníkům, zřizovateli a dalším osobám podílet se na správě školy.
3) Pravomoci školské rady určuje § 168 školského zákona.
4) Školská rada zřízená u příspěvkových organizací uvedených v článku 1 tohoto volebního řádu má tři členy.
5) Zřizovatel jmenuje třetinu členů školské rady.
6) Třetinu členů školské rady volí zákonní zástupci nezletilých žáků a zletilí žáci a studenti, dále jen „ oprávněné osoby“.
7) Třetinu členů školské rady volí pedagogičtí pracovníci dané školy, dále jen „pedagogové“.

Členství ve školské radě

1) Členem školské rady může být každá fyzická osoba, která dosáhla zletilosti nejpozději v den voleb, popřípadě v den jmenování; není zbavena způsobilosti k právním úkonům; vyslovila souhlas se jmenováním nebo s kandidaturou a byla řádně jmenována nebo zvolena v souladu s tímto volebním řádem.
2) Členem školské rady nemůže být ředitel školy, dále jen „ředitel“.
3) Voleným členem školské rady může být pouze pedagog (pedagogický pracovník školy, který je zaměstnancem školy) a oprávněná osoba (zákonný zástupce nezletilého žáka či studenta a nebo žák či student, je-li zletilý).

Nominace kandidátů

1) Kandidáta pro volby do školské rady může navrhovat každý zletilý občan, dále jen „navrhovatel“. Navrhovatel může navrhovat více kandidátů. Navrhovatelem může být i kandidát. Návrhy se podávají nejpozději do 15 dnů přede dnem voleb do školské rady řediteli dané školy.
2) Návrh musí obsahovat a) jméno, příjmení, adresu trvalého pobytu navrhovatele, b) u kandidátů z řad pedagogů jméno a příjmení, a) u kandidátů z řad oprávněných osob: jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého bydliště, b) podpis navrhovatele.
3) K návrhu musí být přiloženo vlastnoručně podepsané prohlášení kandidáta, že souhlasí se svou kandidaturou, že mu nejsou známy překážky volitelnosti, popřípadě, že tyto překážky pominou ke dni voleb.

Příprava voleb členů školské rady

1) Přípravu a průběh voleb v souladu s tímto volebním řádem zajišťuje ředitel, který pro tento účel ustanoví z řad oprávněných osob, pedagogů a zaměstnanců volební orgán, dále jen „volební komise“. Volební komise zvolí ze svých členů předsedu. Počet členů volební komise je tří až šestičlenná.

Volba členů školské rady

1) Členy školské rady volí oprávněné osoby a pedagogové tajným hlasováním, tj. vhozením upraveného hlasovacího lístku do volební urny, zapečetěné razítkem školy.
2) Volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. Pokud není volič osobně znám členům volební komise, prokáže svou totožnost, např. platným občanským průkazem, cestovním pasem apod.
3) Pokud volič není zapsán do seznamu voličů a prokáže-li své hlasovací právo, volební komise ho dodatečně dopíše do seznamu voličů a umožní mu hlasování.
4) Na hlasovacím lístku pro volby oprávněných osob může být zatržen pouze takový počet kandidátů, který má být zvolen oprávněnými osobami (jedna třetina ), na hlasovacím lístku pro volbu pedagogů může být zatržen pouze takový počet kandidátů, který má být zvolen pedagogy (jedna třetina ). Je-li zatržen vyšší počet kandidátů, posuzuje se hlasovací lístek jako neplatný, je-li hlasovací lístek neupraven, posuzuje se také jako neplatný, je-li hlasovací lístek zcela přetržený, posuzuje se jako neplatný. Jiné poškození nebo přeložení hlasovacího lístku nemá vliv na jeho platnost, pokud jsou z něho patrné potřebné údaje.
Kompletní volební řád (ke stažení)
vloženo: 21.10.2005 15:55:28, Jan Šmídek
upraveno: 24.10.2005 12:50:17, Jaromír Šída

Menu

Patička

Copyright © 2005-2024 ZŠ Vrchlického, Liberec, powered by ŠIIP skola@vrchlickeho.cz