Navštivte i tyto sekce:

Školní družina
aktuální informace o dění ve školní družině
Školní jídelna
stravování, platby, aktuální informace
Školní klub
co aktuálně chystá školní klub
Rada rodičů
zápisy a zprávy z rady rodičů
Měsíční plán
aktuální měsíční plán akcí školy
Důležité informace
nejdůležitější informace, které byste neměli přehlédnout
Zápis do 1. ročníků
20.3.2005

Buďte stále v obraze - novinky jako RSS

Jak si nastavit odběr novinek z našich stránek a mít tak stále přehled se dozvíte v podrobnostech. Neváhejte a vyzkoušejte tuto službu našeho webu.

RSS (Really Simple Syndication)

Jak již název napovídá, zkratka RSS znamená Really Simple Syndication, ovšem rovněž můžeme používat zkratku RDF Site Summary - Resource Description Framework Site Summary; zároveň neuškodí vědět, že vše je zastřešeno pomocí XML - eXtensible Markup Language. A i když první standard této technologie byl zveřejněn už v roce 1999, teprve v dnešní době se začíná užívat v běžné praxi.

Tak takhle se dá odborně popsat co to RSS je, ale k čemu to vlastně slouží a jak se to dá využít na stránkách naší školy?

Co tedy RSS je?

Není potřeba se pouštět do nějakého podrobného popisu, ale stačí jednoduše vysvětlit, k čemu RSS kanál můžeme využit. Zjednodušeně řečeno jde o nástroj, který velmi jednoduchým způsobem umožňuje zjišťovat novinky (třeba právě na těchto stránkách), aniž by bylo vůbec nutné tyto stránky klasickým způsobem otevřít (tedy aniž byste museli stránky otevřít ve svém prohlížeči).

Pro koho to je?

Tato služba je určena především pro ty, kteří navštěvují stránky z pohodlí domova, protože je nutné si na daném počítači nainstalovat tzv. RSS čtečku. Těch je nepřeberné množství a obvykle jsou volně šiřitelné. Doporučuji například český RSS Point z http://www.rsspoint.cz/ nebo si vyhledejte ten pravý na adrese http://www.lights.com/weblogs/rss.html. Případně si můžete své Windows obohatit o celý balík služeb obsahujících nejen RSS čtečku, ale i ICQ, hodiny, ... a to v produktu nazvaném Desktop Sidebar http://www.desktopsidebar.com/.

Odebírání novinek

Po instalaci je nutné přidat nový zdroj dat - tedy informační kanál právě těchto stránek (bližší informace níže). Program se pak sám k tomuto zdroji pravidelně připojuje a zjišťuje, jestli nebyly vytvořeny nějaké novinky. Pokud ano, stáhne o nich základní informace a ty jsou pak právě v tomto programu snadno přístupné - ve stylu např. známého MS Outlooku či jen jako prostý text.

Podrobné informace

Datový zdroj je umístěn na adrese http://www.vrchlickeho.cz/rss/default.aspx a obsahuje stejné informace jako úvodní stránka našich stránek. Tedy úvody článků a především odkazy na jednotlivé novinky, takže se jediným kliknutím dostanete přímo na text článku nebo na fotografie z akce.

Věříme, že si tuto službu alespoň někteří z Vás oblíbí a budou tak pravidelně automaticky informováni o dění na naší škole.

vloženo: 15.4.2005 15:51:12, Ondřej Peřina

Menu

Patička

Copyright © 2005-2024 ZŠ Vrchlického, Liberec, powered by ŠIIP skola@vrchlickeho.cz