9.12.2010

Výlet do Drážďan 2010

Téměř každoročně se na naší škole pořádá výlet pro němčináře do předvánočních Drážďan.

9. prosince se početná skupina 25 žáků sešla v 8 hodin na libereckém nádraží a usadila se pohodlně do vlaku, ve kterém strávila dvě a půl hodiny jízdy až na nádraží Hauptbahnhof Dresden.
Hned u nádraží na nás dýchlo kouzlo Vánoc díky stánkům a výlohám v Pragerstraße, kterou jsme procházeli směrem k Altmarktu. Naše první zastávka byla v městském muzeu, kde jsme si prohlédli výstavu adventních kalendářů, pocházejících z let 1946 – 1989.
Zaujaly nás také figurky louskáčků (Nussknäcker) v podobě králů, lesníků, rytířů i policistů a další pěkná řemeslnická dílka z Krušnohoří. V nejvyšším patře muzea jsme mohli vidět funkční modelovou železnicí s úchvatnou krajinou, zachycující zasněžené Drážďany v roce 1910.
V tomto muzeu jsme se také mohli obeznámit s dokumentací stavby a historií kostela Frauenkirche, ale této prohlídce jsme příliš času nevěnovali, neboť jsme pospíchali na vánoční trhy na Altmarktu, kde panovala příjemná vánoční pohoda.

Všude voněla nejrůznější jídla, i ta, která se u nás neprodávají., nejvíce jsme si kupovali jablka na tyčce obalená v lízátku. Klasické sladké pečivo je drážďanská štola. Na trzích byli všichni v dobré náladě, mnozí pojídali tradiční Bratwurst, dospělí pili Glühwein (svařák), někteří pro zahřátí i koňak či grog.
Dominantou trhů je velké ruské kolo, jelo docela rychle, a tak jsme se jen koukali a nikdo ho osobně nevyzkoušel. Děti ze 6. a 7.třídy se zatím německy buď ještě neučí nebo zatím jen 3 měsíce, takže konverzace trochu vázla, ale starší spolužáci rádi pomohli.
Strávili jsme na trzích asi hodinu a půl, také jsme stihli nakoupit drobné dárky v oblíbeném Euro shopu, a ve 3 hodiny jsme byli opět na hlavním nádraží a tentokrát trochu méně pohodlně než ráno jsme plným vlakem odjížděli k domovu. Výlet se nám moc líbil, doma se však cítíme nejlépe.

Závěrem bychom všichni chtěli pedagogickému doprovodu za tuto akci poděkovat.

 

autorky textu:

D.Vacková, E.Čeřovská, L.Malinovská (8.B) V.Černá, A.Pappová, K.Ryšánková (7.A)

Fotografie v albu

pořízeno v období: 9.12.2010
fotografií v albu: 34

vloženo: 3.1.2011 14:21:13, Jiří Kejzar
upraveno: 4.1.2011 13:57:04, Jiří Kejzar

Menu

Patička

Copyright © 2005-2024 ZŠ Vrchlického, Liberec, powered by ŠIIP skola@vrchlickeho.cz